Backträning är en mycket bra träningsform för att aktivera alla muskelgrupperna på samma gång, samtidigt som de måste jobba i samspel för att ta sig upp till toppen av backen. Genom att springa i backe måste kroppens tyngdpunkt lyftas i varje steg! Jag älskar hur Redaktionen på Marathon.se beskriver det, inget kan hjälpa löpningen lika mycket som… löpning! Med detta sagt, lämna gymmet och maskinerna och ta dig ut i naturen och förbättra din löpstyrka 🙂

HITTA JUST DIN BACKE

Backträning kan byggas upp många sätt. En av mina favoriter kommer här. Hitta en backe som känns utmanade, antingen genom att den är kort och brant eller något längre och något mindre brant. Men den borde ta någonstans mellan 20-70 sekunder att ta sig upp för.

  1. Uppvärmning: lätt jogg i ca 10 min (kanske är det sträckan till din backe?).
  2. Stretcha innan löpning: Stretcha framförallt ben och höft innan passet
  3. Intervaller: Spring upp för backen i snabbt tempo och försök hålla samma tempo tills du är på toppen. Jogga långsamt nerför till startpunkten, vänd explosivt och spring upp igen. Upprepa intervallen 5 gånger.
  4. Paus: Ta 2 min paus. Men du får inte bli kall och stel, i sånnafall hoppa lite på stället.
  5. Intervaller: Upprepa intervallen 5 gånger.
  6. Nedtrappning: Varva sedan ner med en lätt jogg i ca 10 min.
  7. Stretcha efter löpning: Strecha framförallt ben, rumpa och höft.

Hoppas ni gillar upplägget, ni får mer än gärna uppdatera mig hur det gick! 🙂

Massa kramar från mig!

Share: