Uttorkning

Uttorkning eller dehydrering uppstår av att du svettas, eller gör av med vätska på andra sätt, i större utsträckning än du tillför kroppen vatten. När kroppen har ett underskott på vatten blir det svårt att upprätthålla kroppsliga funktioner.

ORSAK OCH SYMPTOM

Uttorkning kan förekomma hos barn eller äldre personer av olika skäl men hos friska vuxna människor är det ganska ovanligt såvida man inte utför någon form av fysisk aktivitet och framförallt då i varm temperatur vilket är precis vad jag gjort sista tiden här. Jag har inte själv känt mig så uttorkad men Jacob har vid ett par tillfällen känt sig lite låg och igår efter vår löptur hällde han i sig 3 liter vatten vilket får ses som ett tecken på att man druckit alldeles för lite vatten!

De typiska symptomen som uppstår är man t.ex. får huvudvärk eller känner sig torr i munnen, detta kan vara extra uppenbart på morgonen och kanske som absolut mest om man druckit något glas vin för mycket kvällen innan. Men sen kan man förstås känns sig allmänt hängig eller t.o.m. känna sig yr. Ett annat knep för att fånga uttorkning lite tidigare är att titta på färgen av urinet, för gult så är du sannolikt på väg att bli uttorkad. I samband med dryck av alkohol kan denna dock vara lite lurig eftersom uttorkningeffekten kommer efteråt.

SÅ VAD GÖR MAN?

Ett första steg för att undvika uttorkning är förstås att dricka väldigt mycket vatten. När man är i varma klimat kan man försöka tänka på att alltid ha en vattenflaska bredvid sig så att man hela tiden har möjlighet att dricka om man känner sig törstig. Det sänker barriären. Om man istället tänker att man ska gå till kylskåpet varje gång man är törstig kommer man ofta vänta lite för länge. Här nere på Mallorca fyller vi hela tiden på småflaskor med vatten och ställer in i kylen så de är kalla. Känner man sig rejält uttorkad kan det också vara bra att komplettera sitt vatten med vätskeersättningstabletter, t.ex. resorb eller liknande.

Är du kraftigt uttorkad ska du förstås uppsöka vård – vårdguiden är ofta en bra plats att börja!

Glöm inte att dricka massa vatten i sommar!

Kram, Mathy

Share: