Förlossningsberättelse

Just nu befinner jag mig i den lilla familjebubblan som många föräldrar har berättat om. Jag har knappt kunna släppa fokuset från lilla Juni sen sekunden hon kom till världen. Mobilen, meddelanden och bloggen har fått sättas på paus. Även om jag varit lite frånvarande så är jag, Jacob och Juni så glada och tacksamma för alla fina hälsningar, blommor, nallar och kärlek vi fått från alla våra vänner och familj under Junis första tid i världen.

Ja, många av er är nyfikna; hur gick förlossningen till och har allting gått bra. Jag vill här ge er min förlossningsberättelse och hur jag fann ork och hittade lugnet under timmarna på BB Stockholm.

MÅNDAG MORGON 04.30

Natten mellan söndag och måndag vaknade jag vid halv fem-tiden av molande smärta i magen. Jag blev alldeles pirrig och glad när jag förstod att nu är det på gång!

Under måndagen åt jag bara så mycket jag kunde, pastarätt efter pastarätt och tänkte att nu laddar jag som bara den. Jag försökte få in lite vila under dagen, men det var svårt för jag kände mest bara tagget inför förlossningen!

Vid fyra-tiden på eftermiddagen tog jag och Jacob en promenad bort till Jacobs gym på Nybrogatan där jag satt och tog värkar medan han tränande. Värkarna var inte så kraftiga men ändå så att det kändes att nu är latensfasen igång!

Under promenaden tillbaka blev värkarna kraftigare, så det tog sin tid att komma hem. Självklart träffade vi förstås flera vänner på promenaden bort mot Hagagatan, både Delara på Sveavägen och Lydia inne på ICA. Jag ville inte säga något där och då, men ni ska bara veta att om jag var lite flummig så var det för att jag hade lite svårt att koncentrera mig 😉

Senare under kvällen, vid 9-tiden var värkarna regelbundna och jag hade 3 stycken på 10 minuter, vilket är ett av flera kriterier för att få komma in till BB Stockholm. Vi ringde in till BB för att egentligen mest stämma av och berätta att nu är det igång. De ställde lite frågor, bland annat om Junis rörelser i magen hade förändrats, och i denna sekund var det inga rörelser vilket gjorde mig lite orolig. Barnmorskan på andra sidan luren bad oss komma in på en kontroll. Vi förstod att vi inte skulle stanna kvar på BB då värkarna inte var så kraftiga, men likväl skönt att få komma dit och registrera sig och kolla att allting var bra med Juni.

En jättegullig barnmorska satte CTG på magen, som mäter värkar och hjärtljud och allting såg bra ut. Vi träffade också en barnläkare som gjorde en vaginal undersökning som gick jättebra! Summan av kardemumman enligt barnmorskan var att försök få lite sömn och vila så kommer ni tillbaka när värkarna är starkare.

SEN BLEV DET EN LÅNG NATT I…

… duschen! Det gjorde såpass ont så jag hade väldigt svårt att sova. Min räddning där och då, var duschen. Jag stod i duschen i princip hela natten, då värmen mot ländryggen var, där och då, den bästa smärtlindringen. Vi klockade värkarna men de var oregelbundna och var olika i styrka.

Sen var det liksom en lång paus under tisdagen för att sedan på kvällen komma tillbaka med fullkraft. Då hade mamma hunnit hit efter jobbet och köpt med sig snacks.. och Tortellini 😉 Men nu hade jag svårt att få i mig mat, fokus blev snacks och för första gången var jag väldigt sugen på lite “frääääsh mat” så jag åt mycket hallon och Jacob gjorde en mycket god smoothie som jag kunde sippra på!

SEN VAR DET DAGS ATT LÄMNA HEMMET, MOT BB STOCKHOLM!

Värkarna var regelbundna och mycket kraftigare. Väl på BB så gjorde vi först en kontroll och såg att jag var öppen 3 cm och att värkarna var regelbundna.

WOW, VILKA RUM!

Förlossningsrummet var som ett lyxigt hotellrum, med en gigantisk hörnsoffa, badrum, fin utsikt och utrymme för massa olika prylar som kunde nyttjas under värkarbetet. Det tog inte lång tid förens jag var inne i duschen för att få lite smärtlindring. Precis då patrullerade ett gäng barnmorskor in som nu skulle börja sitt pass. Lite blyg måste jag säga att jag blev ändå, för där stod jag sprit språngande naken och hälsade på alla barnmorskor som skulle börja sitt pass. hehe 😉

LITE LUSTGAS OCH JACOBS SUPPORT

Jag provade lustgas men jag måste säga att när värkarna blev starkare så tyckte jag inte att det gav någon smärtlindring. Tror detta berodde mycket på att jag ville andas lugnt och försiktigt när värkarna kom, men med lustgasen behövde man ta långa djupa andetag för att få in lustgasen för att sedan andas som vanligt.

lustgas förlossning

4 KÄMPIGA TIMMAR UTAN NÅGON PROGRESS…

Jag tog de flesta värkarna när jag hängde över Jacob så att jag kunde slappna av och släppa på alla muskler och andas lugnt och tänka “NER”. Men trots detta så hade jag bara öppnat mig någon cm under dessa timmar. Det beskedet kom som en tung sten från himmeln för jag hade kämpat såpass länge. Då föreslog min barnmorska att jag skulle ta epidural för att jag behövde vila, samla kraft och förhoppningsvis slappna av mer i min bäckenbotten.

lite trött

EPIDURAL, SQUATS OCH UTFALL BLEV MIN RÄDDNING!

Epiduralet gav mig chans att få hämta hem lite vila och kraft. Vi har under natten tagit hål på fostervattenhinnan och kopplat på värkstimulerande dropp. Nu är det onsdagsmorgon och barnmorskan frågar mig hur jag vill ta värkarna. Då ställde jag motfrågan; vad rekommenderar du, vilket sätt tror du är det bästa sättet för att jag ska fortsätta öppna mig? Barnmorskan visste att jag har hållit igång träningen under graviditeten och frågade om jag kände mig redo för lite träningsstationer? Jajamensan sa jag, nu kör vi! Men jag måste erkänna att jag inte trodde att jag skulle göra “7 min workout” om och om igen i förlossningsrummet 😉 haha.

värkstimulerande drop förlossning

VÄRLDENS BÄSTA BARNMORSKA OCH KRYSTFASEN!

Barnmorskan Lena träffade jag och Jacob en vecka innan förlossningen för att prata om “Föda utan rädsla”. hon var hemma hos oss i ca 3 timmar och vi pratade om tankens kraft, andningen, rösten och hur Jacob kunde vara ett grymt stöd. Wow, säger jag bara! För mig och Jacob passade den här förberedelsen perfekt. Andning handlar om att andas som du i “vanliga fall” andas när du är lugn, vilket passade åtminstone mig väldigt bra.

Så av en slump efter att jag kämpat hela natten så börjar Lenas pass på BB Stockholm där hon jobbar till vardags. Jag hade precis fått besked att jag var öppen 10 cm (!) och det var dags att sätta igång krystfasen, jag var lycklig i att vi kommit så långt men visste också att det tuffaste var kvar, och tveklöst den läskigaste biten.

Men då kommer Lena in och säger: “Mathilda, jag lämnar inte rummet förens Juni är ute” vilket gjorde mig både taggad och lugn på samma gång. Både jag och Jacob hade ett stort förtroende för henne efter att vi träffat henne hemma och eftersom vi setts innan pratade vi “samma språk” under födandet vilket skapade harmoni.

Vi testade lite olika förlossningsställningar bland annat förlossningspallen och ståendes över ryggstödet på förlossningssägen.

SMÄRTA OCH LYCKA I SAMMA SEKUND

De sista krystningarna var rent utsagt vidriga, men lyckan att veta att Juni bara är någon minut bort och snart är hon på bröstet får en att orka. När Juni lades på mitt bröst var lyckan total. Jag har nu min lilla familj; jag, Jacob och Juni. Känslan är obeskrivlig. Hon föddes på onsdagen den 24 januari kl 15.57. Bilderna nedan är hon bara några minuter gammal.

Min förlossningsberättelse

första minuterna för Juni första minuterna för Juni

Senare på kvällen vid nio-tiden vinkade vi hejdå till vårt fina förlossningsrum, efter jag hade tagit en dusch. Mmm, bästa duschen jag någonsin tagit tror jag… 😉

Välkommen till världen Juni

Exakt de här rörelserna kände jag igen inne från magen! När hon väl kom ut var hon 51 cm lång och vägde 3384 gram!

Det här var lite om min förlossning! Stort tack till BB Stockholm, vi träffade personal från fyra skift och alla var helt fantastiska, verkligen outstanding, så omhändertagande, lugnande och kompetenta. Jag fick frågan dagen efter hur vi upplevde förlossningen och den var låååång – men alla vi träffade gjorde verkligen allt så mycket bättre – 10 av 10. Speciellt tack till Afra, Linn, Susan, Lena och Lena!

Här är ett superfint exempel på den otroligt höga servicen när vi fick alkoholfritt bubbel och smörgåsar efter förlossningen var klar.

Firar förlossning

På kvällen firade vi med Ciao Ciao Pizza och champagne! Farmor Marie och mormor Helene kom förbi och kramade om oss och välkomnade lilla Juni till världen! Vi sov kvar en natt på patienthotellet, men firade Juni-ett-dygn hemma i lägenheten. Vi kände att allting hade gått så bra med amningen och alla hennes tester och vi bor bara 5 minuter med bil från BB Stockholm.

Champagne och pizza förlossning

Första natten som nyblivna föräldrar!

första natten som nyblivna föräldrar

Första frukosten på BB-hotelletFrukost efter förlossning Första morgonen

Massa kärlek,

Mathy

Share: